headerfoto verkiezing van de Fietsroute van het Jaar, ©Jessica de Korte

Vier nominaties voor de
Fietsroute van het Jaar 2022

Nog vier fietsroutes zijn in de race voor de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar 2022’. De Badischer Weinradweg (Duitsland), Royal Canal Greenway (Ierland), Vlaanderenroute (België) en LF Waterlinieroute (Nederland) zijn door de jury genomineerd.

Ondanks alle corona-beperkingen, legden de leden van de jury afgelopen zomer en herfst duizenden kilometers in Europa af om routes in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op criteria als wegdek, bewegwijzering, hinder van ander verkeer, fietsfaciliteiten etc. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking voor de verkiezing.

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars.

Nominaties Fietsroute van het Jaar

Fietsers op de Badischer Weinradweg, een van de genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar

Badischer Weinradweg (Duitsland)

470 km van Bazel naar Laudenach

De route gaat over de flanken van bergrug Isteiner Klotz door een van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland. Het is af en toe klimmen geblazen, maar de fietser krijgt er prachtige vergezichten voor terug, over de Rijn tot diep Frankrijk in. De overdadige kuurstad Baden-Baden vormt een contrast met de dorpen vol vakwerkhuizen. Ook de historische stad Heidelberg ligt op de route.

Badische-weinstrasse.de

Fietsen in Ierland langs de Royal Canal Greenway

Royal Canal Greenway (Ierland)

135 km van Maynooth (Dublin) naar Cloondara/ Longford

De Royal Canal werd meer dan tweehonderd jaar geleden aangelegd, om de rivieren Liffey en Shannon met elkaar te verbinden. Net buiten Dublin rijdt de fietser langs weilanden met stenen muurtjes, ruïnes, heidevelden en moerassen. Het kronkelende fietspad is heerlijk vlak en toch veelzijdig. Onderweg staan er volop pubs, coffeetrucks en picknicktafels. Ook interessant zijn de tientallen oude bruggen, sluizen en aquaducten. (Foto ©Jessica de Korte)

Waterwaysireland.org

Fraaie steden passeren de revue op de Vlaanderenroute, genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar

Vlaanderenroute (België)

925 km door Vlaanderen

De fietser beleeft de veelzijdigheid van Vlaanderen, met zijn beroemde steden en fraaie landschappen. De route gaat onder meer door de Kempen, de voormalige mijnstreek van Belgisch-Limburg, de heuvels van Haspengouw, het Pajottenland van de schilder Bruegel en de Vlaamse Ardennen. Indrukwekkend is het deel langs de Frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog, met als hoogtepunt het blazen van de Last Post in Ieper. (Foto ©Mirre Oost)

Vlaanderenmetdefiets.be

Langs de Waterlinieroute fiets je langs tal van bunkers

LF Waterlinieroute (Nederland)

410 km van Edam naar Bergen op Zoom

De waterlinies moesten Nederland beschermen tegen de vijand. Bij dreiging werden brede stroken land onder water gezet. De route gaat door de landschappen uit die tijd, met oude inundatiekanalen, sluizen en betonnen schuilplaatsen. Bijzonder zijn de vele forten, waar nu restaurants, B&B’s, campings, galeries en een bierbrouwerij zitten. Ook gaat de route langs oude stadjes als Edam, Muiden, Woudrichem en Willemstad. (Foto ©Jessica de Korte)

Lfwaterlinieroute.nl

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde fietsroute gereden? En vind je dat die de titel Fietsroute van het Jaar verdient? Vertel het de jury via fietsroute@fietsenwandelbeurs.com!

Jury Fietsroute van het Jaar

Bert Sitters, voorzitter van de jury Fietsroute van het Jaar

Bert Sitters (voorzitter)

Bert Sitters schrijft als journalist artikelen voor dagbladen, reismagazines en fietsbladen. Ook geeft hij lezingen.
Voor reisorganisaties maakt hij verder fietsroutes. Voor toeristische evenementen geeft hij adviezen, organiseert en verzorgt hij de promotie.

Luc Oteman, jurylid Fietsroute van het Jaar

Luc Oteman

Luc Oteman (1954), is enthousiast recreatief fietser. Hij is al meer dan 25 jaar auteur van fietsgidsen van diverse Europese landen. Zijn publicaties zijn te vinden bij de stichting ReCreatief Fietsen waar hij ook de voorzitter van is.

Mirre Oost

Mirre Oost publiceert op haar website “De Nederlandse Toerist” de leukste fietsroutes van Nederland. Ze stippelt zelf routes uit en doet er in woord en beeld verslag van op www.deNederlandseToerist.nl.

Jessica de Korte, jurylid Fietsroute van het Jaar

Jessica de Korte

Jessica de Korte is journalist. Ze maakt reportages (tekst en beeld) voor onder meer Trouw, NRC, FietsActief, Vogelvrije Fietser en Het Laatste Nieuws. Ook heeft ze een uitgebreid Youtube-kanaal met fietsvlogs.
www.jessicadekorte.nl