Maar liefst vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024.
De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede fietsroutes wil stimuleren.
De route bestaat uit drie delen die door kruispunten aan elkaar gekoppeld zijn. Een heerlijke fietsroute door het golvende binnenland van Zweden. Veel ongerepte natuur met bossen, velden en meren. Grote prehistorische zwerfkeien sieren het landschap. Opmerkelijk zijn de kolossale kerken in de nietige dorpen met kneuterige huisjes.
Een deel gaat over echte fietspaden, zoals de modelfietsroute op de voormalige spoorlijn Bjäre Banvall. De meeste stukken gaan over gedeelde wegen met weinig verkeer. Een deel is gravel, waarop overigens goed te fietsen valt. Bij Ängelholm, Båstad, Ystad en Lomma tikt de route de kust aan. Dit zijn leuke en levendige stadjes met heerlijk uitzichten over de zee. In deze plaatsen is ook aansluiting op de bewegwijzerde fietsroutes langs de kusten van Skåne: een ideale combinatie.
De bewegwijzering van de route is duidelijk. De Cykelleden Skåne is op maat voor fietsers die van rust en ruimte houden. (Foto: ©Bert Sitters)
Info: Cykelledenskane.se.
Deze prachtige route begint in de vlakke omgeving van Marxheim in Duitsland en eindigt in de Oostenrijkse bergen bij Steeg. Tijdens het volgen van de rivier de Lech kom je langs een aantal schitterende stadjes, die behoren tot de beroemde ‘Romantische Straße’ van Duitsland. Zo is er de indrukwekkende stad Augsburg, bomvol historie, en een absoluut hoogtepunt is Füssen, stad van de Beierse koningen. Een van de kastelen die je er kunt bezoeken is het sprookjeskasteel Neuschwanstein, dat vanwege de schoonheid een van de beroemdste kastelen ter wereld is. De route gaat vrijwel geheel over fietspaden, en bij kruisingen bijna altijd onder de autoweg door. Tijdens de tocht zie je de Alpen steeds dichterbij komen en wordt de rivier de Lech wilder en blauwer. Het geweldige uitzicht op de bergen, de stadjes, de rivier, de kastelen en de verhalen maken deze route enorm de moeite waard. Voeg daar gastvrije mensen, fijne hotels en heerlijk eten aan toe en de fietsvakantie is compleet! (Foto: ©Mirre Oost)
Info: Tirol.at.
De Unionsleden is een grensoverschrijdende route van 350 kilometer, van Moss in Noorwegen naar Karlstad in Zweden. Het thema is de Unie (1814-1905) tussen Zweden en Noorwegen, die een einde maakte aan een korte oorlog tussen de twee landen. Je fietst langs markante plekken uit de geschiedenis, zoals het Høytorp Fort; begin twintigste eeuw in Noorwegen gebouwd om de Zweden tegen te houden. Het is mooi om te zien dat twee landen samen aan een fietsroute hebben gewerkt, met onderweg duidelijke informatieborden en bordjes.
De route is op zijn mooist in Zweden. Hier fiets je over stille asfaltwegen en stevige gravelpaden door schitterende bossen, waar magische meren liggen. In Noorwegen moet je hier en daar langs wat drukkere wegen, al kun je voor de noordelijke lus kiezen, die meer door de natuur gaat. Onderweg kom je door plaatsjes met historische sluizen en industrieel erfgoed, waar je nu musea en creatieve broedplaatsen vindt. Ook zijn er herinneringen aan de Vikingen. In de houten huizen zitten sfeervolle B&B’s en koffietenten. (Foto: ©Jessica de Korte)
Info: Unionsleden.com.
Vincent van Gogh verbleef drie maanden in Drenthe, maar echt bekend is dit niet. De Van Gogh Drenthe Fietsroutes (te fietsen als één route van 150 kilometer) laten je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar de kunstenaar zich door liet inspireren. Je fietst door speelse akkers met oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden, waar de natuur weer haar gang mag gaan. Het thema komt extra tot leven door mooie doorkijkpanelen en een boeiend routeboekje, vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde.
De route gaat over opvallend veel fietspaden en is enorm afwisselend. Saai wordt het nooit. Zo fiets je een stukje langs het kanaal tussen Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam, waarover Vincent met een trekschuit voer. Maar niet te lang; na een tijdje schiet je alweer het bos in. Naast de Van Gogh-plekken zijn er volop andere bezienswaardigheden, zoals de jaknikkers van Schoonebeek en Veenloopcentrum Weiteveen. Langs de route kom je daarnaast volop horeca tegen. Een mooie toevoeging is het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van Vincent kunt zien. (Foto: Jessica de Korte)
Info: Drenthe.nl.
De route loopt van Aleçon naar Saumur. Grotendeels langs het riviertje de Sarthe met een paar gigantische watermolens. Een ongerept stukje Frankrijk met vergeten dorpen. De stad Aleçon is een prachtig vertrekpunt. De monumentale binnenstad is fraai opgeknapt. Te midden van al die rust ligt de drukke stad Le Mans met de kathedraal en zijn middeleeuwse straatjes. Le Mans bruist echt van het leven. Opmerkelijk tijdens een fietstocht door het ‘midden van nergens’. Op het einde duikt ineens Saumur onder een kasteel aan de Loire op. Na alle rust fiets je daar ineens tussen alle Loire-fietsers.
Diverse plaatsen zijn fotogeniek. De route gaat voornamelijk over gedeelde wegen met nauwelijks verkeer. Het stuk tussen La Flèche en La Baugé is een fietspad op een voormalige spoorweg. Sommige stukken zijn flink heuvelachtig, maar andere delen zijn vlak. De route is goed bewegwijzerd. Er zijn voldoende campings en andere mogelijkheden om te overnachten. La Vélobuissonière vormt een verbinding tussen de fietsroute Véloscenie van Parijs naar Mont Saint-Michel en de Loire à Vélo. Hierdoor zijn diverse fietsrondes mogelijk. (Foto: ©Bert Sitters)
Info: Ot-saumur.fr.
Dit gebeurt op vrijdag 23 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs Nederland in Jaarbeurs Utrecht. Beursbezoekers en pers zijn welkom op deze presentatie in Zaal 2, 10.30 uur.
2023 EuroVelo 5 – Via Romea Francigena in België
2022 Royal Canal Greenway (Ierland)
2021 IJzeren Gordijnroute van Gmünd in Oostenrijk naar Bratislava in Slowakije
2020 La Dolce Via (Frankrijk)
2019 N8 Oostzeeroute (Denemarken)
2018 Kattegattleden (Zweden)
2017 La Vélo Francette (Frankrijk)
2016 Van Goghroute (Nederland)
2015 Alpe Adria Radweg (Oostenrijk en Italië)
2014 Vennbahn (Duitsland, België en Luxemburg)
2013 Vélodyssée (Frankrijk)
2012 Havelradweg (Duitsland)
2011 Radwegenetz Dahner Felsenland (Duitsland)
2010 Voie verte Trans-Ardennes (Frankrijk)
Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde fietsroute gereden? En vind je dat die de titel Fietsroute van het Jaar verdient? Dan kun je die voordragen bij de jury. Kijk voor de criteria op Hicle-events.com.
Bert Sitters schrijft als journalist artikelen voor dagbladen, reismagazines en fietsbladen. Ook geeft hij lezingen.
Voor reisorganisaties maakt hij verder fietsroutes. Voor toeristische evenementen geeft hij adviezen, organiseert en verzorgt hij de promotie.
Mirre Oost publiceert op haar website “De Nederlandse Toerist” de leukste fietsroutes van Nederland. Ze stippelt zelf routes uit en doet er in woord en beeld verslag van op www.deNederlandseToerist.nl.
Jessica de Korte is journalist. Ze maakt reportages (tekst en beeld) voor onder meer Trouw, NRC, FietsActief, Vogelvrije Fietser en Het Laatste Nieuws. Ook heeft ze een uitgebreid Youtube-kanaal met fietsvlogs.
www.jessicadekorte.nl