wandelen in de Benelux

Het Stellingenpad is
Wandelroute van het Jaar 2023

Het Stellingenpad is op de Fiets en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023.

De route van Nivon Natuurvrienden werd verkozen uit een shortlist met vijf kandidaten. Naast het Stellingenpad waren dat het Betuwepad (NL), de Heuvelrughike (NL), National Park Trail (BE), GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE).

Pluspunten winnende route

De jury roemde de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt.

het Stellingenpad in Nederland

Stellingenpad

Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Het strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Meer info: Nivon.nl

logo nivon

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde wandelroute gewandeld waarvan je vindt dat die de titel Wandelroute van het Jaar verdient? Kijk voor de criteria en het aanmeldformulier op Hicle-events.com.

De winnaars tot en met 2023


2023 Stellingenpad (Nederland)
2022 Hondsrugpad (Nederland)
2021 Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei (Nederland/België)
2020 Streek-GR Waas- en Reynaertland (Nederland/België)
2019 Romeinse Limespad (Nederland)
2018 Een wandeling rondom Zuid-Limburg (Nederland/België)
2017 Groot-Frieslandpad (Nederland)
2016 Geopaden op de Stuwwal (Nederland)
2015 De mooiste boswandelingen van Nederland
2014 ‘Het Watersnoodpad‘ én ‘Kroeglopers‘ (Nederland)
2013 Brabantse Wal (Nederland)
2012 Noord-Hollandpad (Nederland)
2011 Het Regge- en Dinkelpad (Nederland)
2010 Streekpad Stelling van Amsterdam (Nederland)

Wandeltrofee België
(Na 2016 samengevoegd met de Nederlandse verkiezing) 

2016 Wandelnetwerk Getevallei en de Streek-GR Haspengouw
2015 Wandelnetwerk Pajottenland

De jury

Gilbert Roels
(voorzitter)

Is voorzitter van een natuur-wandelvereniging in zijn woonplaats. Hij organiseert daarvoor meerdaagse wandelingen en geleide dagtochten in diverse Europese landen. Daarnaast is hij al sinds 1994 reporter voor de toeristische vakpers en sinds 2013 journalist voor de Wandelkrant. Gilbert heeft de wandelmicrobe meegekregen van zijn vader. Die nam hem mee op wandelingen in de groene rand van zijn geboortedorp Merchtem.

Christina Bloem


Is, behalve (eind)redactrice bij het tijdschrift Op Weg, gids in de mergelgrotten van Maastricht. Als gepassioneerd wandelaar heeft ze een voorkeur voor themawandelingen en pelgrimstochten. Spanje en Zwitserland zijn haar favorieten. Maar ook dichter bij huis wandelt zij veel en graag. Daar verbaast zij zich telkens weer dat de routemakers er in slagen om in dichtbevolkte en industriële regio’s toch nog schitterende nieuwe wandelroutes te ontwikkelen. Christina woont en werkt als Nederlandse al vele jaren in België.

portret Ivonne Calis

Ivonne Calis


Het wandelen is Ivonne met de paplepel ingegoten. Of het nu op een verre bestemming is of dicht bij huis in Noord-Brabant, wandelen maakt een groot deel van haar leven uit. Op haar blog Myfootprints.nl deelt ze inmiddels al meer dan 8 jaar haar tips voor de mooiste wandelroutes en wandelgebieden.
Ivonne wandelde (o.a.) de Walk of Wisdom, de Dutch Mountain Trail, de W-trekking in Torres del Pine (Chili) en meerdere etappes van het Pieterpad en de Fishermen’s Trail (Portugal).