Het Hondsrugpad is Wandelroute van het Jaar 2022
Hondsrugpad foto ©Arjen Snijder Photography

Hondsrugpad is Wandelroute van het Jaar 2022

Het Hondsrugpad in Nederland is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2022. Dat gebeurde op 9 april 2022 tijdens de Kick-off van het nieuwe fiets- en wandelseizoen op Hicleholidays.com.

Verbinding tussen geoparken

Het Hondsrugpad (166 km) is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Het loopt van Groningen naar Meppen, juist over de Duitse grens en gaat vandaar verder naar Osnabrück.

Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden, de 5000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners. Het doorkruist ook het indrukwekkende grensoverschrijdende veengebied dat toont hoe Drenthe er in de oertijden uitgezien heeft.

Hunnenbedden langs het Hondsrugpad

Motivatie jury

Omwille van de perfecte bewegwijzering, de grote afwisseling aan landschappen langs de route, de bondige wegbeschrijving (in de vorm van een soort road-book), het grote aandeel aan onverharde paden en de evenwichtige mix van natuur en cultuur, heeft de jury beslist om het Hondsrugpad als winnaar van dit jaar aan te duiden.

Voor meer informatie over de winnende route: Dehondsrug.nl.

Trofee Wandelroute van het Jaar voor het Hondsrugpad

Overige titels van de shortlist

Biesboschpad

Biesboschpad (NL)

Zeshonderd jaar geleden braken de dijken door en overspoelde de Sint-Elisabethvloed het poldergebied ten zuiden van Dordrecht. De wetlands van De Biesbosch zijn nu een Nationaal Park. Het Biesboschpad is een 169 km lange Streek GR die de sporen volgt van deze watersnood uit 1421 en de strijd van de mens tegen het water illustreert.

Info: Wandelnet.nl

Dutch Mountain Trail (NL)

De zeer populaire tocht van 101 kilometer verbindt Seven Summits (toppen) tussen station Eygelshoven en station Maastricht in Limburg, met 1546 hoogtemeters. Op deze route ervaar je het berggevoel, je wandelt langs beken, over (alpen)weiden, langs rotswanden en krijgt regelmatig spectaculaire uitzichten te zien.

Info: Dmff.eu

La Lesse et La Lomme par la GR (BE)

Nieuw thematisch Grote Routepad over de Lesse (bijrivier van de Maas) en de Lomme, op haar beurt een bijrivier van de Lesse. Het pad is opgesplitst in een deel Lesse (105 km) en een deel Lomme (60 km). Daarnaast zijn er 10 rondwandelingen die aansluiten op de GR17, goed voor nog eens 195 km aan wandelavontuur.

Info: Grsentiers.org

Ons Kloosterpad (NL)

In het oosten van de provincie Noord-Brabant bevinden zich veel kloosters, waarvan een aantal nog bewoond is. 2021 was het jaar van de kloosters en ter gelegenheid daarvan werd de 330 km lange wandelroute samengesteld. Het traject gebruikt het knooppuntennetwerk en voert langs 50 (voormalige) kloosters en abdijen.

Info: Visitbrabant.com 
en Brabantskloosterleven.nl

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde wandelroute gewandeld waarvan je vindt dat die de titel Wandelroute van het Jaar verdient? Vertel het de jury via wandelroute@fietsenwandelbeurs.com!

De jury

Gilbert Roels
(voorzitter)

Is voorzitter van een wandelclub in zijn woonplaats. Hij organiseert daarvoor meerdaagse wandelingen en geleide dagtochten in diverse Europese landen. Daarnaast is hij al sinds 1994 jaar reporter voor het toeristisch vakblad Travel Magazine en sinds 2013 journalist voor de Wandelkrant. Gilbert heeft de wandelmicrobe meegekregen van zijn vader. Die nam hem mee op wandelingen in de groene rand van zijn geboortedorp Merchtem.

Christina Bloem

Is, behalve (eind)redactrice bij het tijdschrift Op Weg, gids in de mergelgrotten van Maastricht. Als gepassioneerd wandelaar heeft ze een voorkeur voor themawandelingen en pelgrimstochten. Spanje en Zwitserland zijn haar favorieten. Maar ook dichter bij huis wandelt zij veel en graag. Daar verbaast zij zich telkens weer dat de routemakers er in slagen om in dichtbevolkte en industriële regio’s toch nog schitterende nieuwe wandelroutes te ontwikkelen. Christina woont en werkt als Nederlandse al vele jaren in België.

Wanda Catsman

Op haar populaire wandelblog wandawandelt.nl heeft Wanda Catsman al heel wat mensen geïnspireerd. Ze schrijft onder meer over de leukste routes, de mooiste wandelbestemmingen en de handigste uitrusting. Met haar Zeeuwse roots heeft ze een nuchtere kijk op het leven. Nieuwsgierig en enthousiast, trok ze er al vroeg op uit om meer van de wereld te ontdekken. Als tiener wandelde ze al heel wat af. Het wandelvirus is daarna nooit weggegaan.