Het Hondsrugpad is Wandelroute van het Jaar 2022
De winnaar van 2022: het Hondsrugpad foto ©Arjen Snijder Photography

Shortlist Wandelroute van het Jaar 2023

Vijf routes zijn geselecteerd voor de shortlist van de Wandelroute van het Jaar 2023.

Drie juryleden gingen de voorbije maanden op pad om uit de longlist van 15 kandidaten opnieuw een shortlist te distilleren en de belangrijkste kandidaten in de praktijk te testen. Alleen nieuwe of recentelijk ingrijpende gewijzigde routes in de Benelux komen in aanmerking voor de trofee die aan de verkiezing is verbonden.

De routes op de shortlist zijn:

wandelen over het Betuwepad

Betuwepad (NL)

De Betuwe is de fruittuin van Nederland. Nergens anders in het land produceert men meer fruit. In het voorjaar kan je er genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs de fruitstalletjes.

Het Betuwepad (SP 21) is een grote rondgaande wandelroute van Wandelnet.nl, 146 kilometer lang. Het streek-pad start en eindigt in Tiel. De wandeling is op te splitsen in 12 dagtochten. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Het pad is in beide richtingen bewegwijzerd met markeringen in geel en rood.

Wandelnet.nl

GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE)

Het Pays de Bouillon in de Ardennen is goed bekend bij liefhebbers van langeafstandswandelen. Het wordt doorkruist door verschillende vermaarde GR®-routes zoals de GR14, GR16, GR17 en de GR129. De nieuw samengestelde lus is ontworpen in samenwerking met het Maison du Tourisme du Pays de Bouillon in de Ardennen. Het nodigt uit om de verschillende facetten van de streek met zijn dorpen en gehuchten, valleien, plateaus, bosmassieven, rijk historisch verleden en erfgoed te ontdekken via een lus-route met bestaande GR-paden. Twee nieuwe secties (samen 38 km lang) sluiten de lus, die in totaal 186 kilometer lang is.

Grsentiers.org

De GR Pays de Bouillon
De Heuvelrughike in Nederland

Heuvelrughike (NL)

De Heuvelrughike is een 92 km lange meerdaagse route over de Utrechtse Heuvelrug. De tocht begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg net voorbij Rhenen. De Heuvelrug loopt door twee provincies (Noord-Holland en Utrecht) en negen gemeenten. Het hoogste punt op de hele route is de Amerongse Berg (69,2 m); tevens het hoogste punt van de provincie Utrecht. De route is niet bewegwijzerd maar beschreven in een meer dan 130 pagina’s tellende gids, die voorzien is van gedetailleerde kaartjes.

Gegarandeerdonregelmatig.nl

National Park Trail (BE)

Uitbreiding en vernieuwing van een bestaande lus van 76 km tot 110 km, bewegwijzerd en ingetekend op kaart. Deze langeafstandswandeling laat je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg zien. De National Park Trail heeft heel wat verrassingen: zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen, waaronder een fascinerend jeneverbesbos. De vijf etappes verbinden de ‘toegangspoorten’ van het nationaal park.

Nationaalparkhogekempen.be

National Park Trail in de Hoge Kempen
het Stellingenpad in Nederland

Stellingenpad (NL)

Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Het strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Nivon.nl

Route voordragen

Heb je onlangs een nieuwe of recentelijk vernieuwde wandelroute gewandeld waarvan je vindt dat die de titel Wandelroute van het Jaar verdient? Vertel het de jury via wandelroute@fietsenwandelbeurs.com!

De jury

Gilbert Roels
(voorzitter)

Is voorzitter van een natuur-wandelvereniging in zijn woonplaats. Hij organiseert daarvoor meerdaagse wandelingen en geleide dagtochten in diverse Europese landen. Daarnaast is hij al sinds 1994 reporter voor de toeristische vakpers en sinds 2013 journalist voor de Wandelkrant. Gilbert heeft de wandelmicrobe meegekregen van zijn vader. Die nam hem mee op wandelingen in de groene rand van zijn geboortedorp Merchtem.

Christina Bloem


Is, behalve (eind)redactrice bij het tijdschrift Op Weg, gids in de mergelgrotten van Maastricht. Als gepassioneerd wandelaar heeft ze een voorkeur voor themawandelingen en pelgrimstochten. Spanje en Zwitserland zijn haar favorieten. Maar ook dichter bij huis wandelt zij veel en graag. Daar verbaast zij zich telkens weer dat de routemakers er in slagen om in dichtbevolkte en industriële regio’s toch nog schitterende nieuwe wandelroutes te ontwikkelen. Christina woont en werkt als Nederlandse al vele jaren in België.

portret Ivonne Calis

Ivonne Calis


Het wandelen is Ivonne met de paplepel ingegoten. Of het nu op een verre bestemming is of dicht bij huis in Noord-Brabant, wandelen maakt een groot deel van haar leven uit. Op haar blog Myfootprints.nl deelt ze inmiddels al meer dan 8 jaar haar tips voor de mooiste wandelroutes en wandelgebieden.
Ivonne wandelde (o.a.) de Walk of Wisdom, de Dutch Mountain Trail, de W-trekking in Torres del Pine (Chili) en meerdere etappes van het Pieterpad en de Fishermen’s Trail (Portugal).