headerfoto Duitsland themaland Fiets en Wandelbeurs

Themaland Duitsland

Duitsland was het Themaland van de Fiets en Wandelbeurzen in 2023. Net om de hoek van België laat Duitsland je genieten van eindeloos lange fiets- en wandelpaden. Maar liefst 16 nationale parken en 16 UNESCO-biosfeerreservaten zijn in ons uitstekend bereikbare buurland te vinden. De 300.000 kilometer aan wandelroutes en 76.000 kilometer aan fietsroutes liggen op jou te wachten.

Ontdek de veelzijdige Duitse natuur en laat je verrassen tijdens een ongetwijfeld onvergetelijke vakantie. Bekijk hieronder onze tips!

Het Zwarte Woud in het zonnige
Baden-Württemberg

Wandelen, fietsen en unieke natuurbelevenissen staan bovenaan je vakantieverlanglijstje? In Baden-Württemberg beklim je bergen met spectaculaire uitzichten en verken je de diepste grotten. In het zuiden van Duitsland liggen zeven prachtige natuurparken op je te wachten, waarvan ongeveer een derde in de deelstaat ligt. Hoogwaardige en kwalitatieve wandelroutes, gastronomische routes in het Zwarte Woud en etappes van de Jakobsweg en de Limeswanderweg zorgen voor afwisseling.

Fiets je liever? Op 19 langeafstandsfietsroutes, zoals de Badense wijnfietsroute, en 15 fietspaden met ADFC-kwaliteitsprijzen beleef je de hoogtepunten van Baden-Württemberg. Bewegwijzerde pleziertochten voeren je door boom- en wijngaarden, naar boerderijwinkels en eethuisjes.

Het Zwarte Woud is waarschijnlijk de populairste regio voor natuurliefhebbers. Hier liggen uitdaging en plezier, natuur en cultuur dicht bij elkaar. Meer dan 23.000 kilometer wandelpaden doorkruisen het grootste middelgebergte van Duitsland. Honderden kilometers MTB-paden, singletrails en panoramaroutes brengen ook ambitieuze fietsvakantiegangers in vervoering. Barrièrevrije en kinderwagenvriendelijke fietspaden maken ontspannen tochten met het hele gezin mogelijk. (Foto: ©Schwarzwald Tourismus, Chris Keller)

Meer weten? Zie: www.zwartewoud-hoogtepunten.info


Wandelen in Baden-Württemberg
Bus in het Zwarte Woud
©Mesenholl/Schwarzwald Tourismus

Milieuvriendelijk op pad

Met de wandel- en fietsbussen en de regionale treinen verplaats je je op wandelschoenen of op de fiets op een bijzonder milieuvriendelijke en duurzame manier. De gastenkaarten van onze verschillende vakantieregio’s bieden vele voordelen en kortingen. Gebruik bijvoorbeeld de KONUS-gastenkaart in het Zwarte Woud om gratis met het plaatselijke openbaar vervoer te reizen.
Info: Konus-schwarzwald.info

Wandelen in Feldsee
© Chris Keller/ Schwarzwald Tourismus

Gastronomische prikkels

Plezier in elke bocht! De gastronomische routes in het Zwarte Woud zijn zes tot achttien kilometer lange “premium trails” die de wandelaars niet alleen panoramische uitzichten bieden, maar ook gastronomische prikkels. Dat kunnen “Schnapsbrünnle” of fruitstations zijn, maar ook panoramabanken of sky loungers.
Info: Geniesserpfade.info

Op pad in het Zwarte Woud
©Patrick Kunkel

Het Zwarte Woud

Natuurervaringen die je voor altijd bij blijven. Het ecologisch beschermd Nationaal Park Zwarte Woud laat je rust in ongerepte natuur ervaren. Sinds de zomer van 2021 nodigt het nieuwe Nationaal Parkcentrum Zwarte Woud de bezoekers uit om alles over het thema boswildernis te ontdekken in een permanente multimediatentoonstelling.
Info: Schwarzwald-tourismus.info

Wandelen in het
NatuurWandelPark delux

De Eifel verwent wandelaars met afwisselende landschappen. Daar vind je 24 rondwandelingen, samen gebracht onder de naam “NaturWanderPark delux”.

Bijzondere rotsformaties en kloven worden op smalle paden doorkruist, zoals in de Teufelsschlucht (de Duivelskloof), het Ferschweiler Plateau kijkt uit in de richting van Luxemburg, en het uitzicht vanaf de uitkijkpunten kan zich tot ver in het landschap uitstrekken. In de zonovergoten dalen van Sauer en Prüm wordt zelfs hop en wijn verbouwd. De Schneifel daarentegen is wat ruwer, maar dat maakt hem juist zo aantrekkelijk – de natuur presenteert zich ongetemd en vol kracht. De landschappen zijn uitgestrekt en bieden wandelaars veel ruimte op hun tochten. (Foto: ©Eifel Tourismus GmbH / Dominik Ketz)

Meer informatie over de wandelroutes:
Naturwanderpark.eu

Natuurpark deluxe
Uitzichtpunt Biggeseeblick

Groen, groener, groenst:
Noordrijn-Westfalen

Meer dan de helft van het bondsland bestaat uit bossen, rivieren, weiden en velden. De talrijke natuurparken en het Nationalpark Eifel beslaan bijna 40 procent van het oppervlak van de deelstaat. Hier spot je wilde flamingo’s en ooievaren, bewonder je steile rotsformaties en nieuw ontstane oerwouden en beleef je de “Rijn-romantiek” met uitzichten op de waarschijnlijk meest romantische rivier ter wereld.

Een echte highlight in Noordrijn-Westfalen is o.a. het Sauerland met zijn 2.711 bergen van meer dan 400 meter. Hier geniet je vanop de Biggeblick van een prachtig uitzicht over de Biggesee of ontdek je op de Rothaarsteig de bossen en bergen van het Sauerland. (Foto: ©Tourismus NRW e.V.)

Info: Nrw-vakantie.nl

En nog zoveel meer in Duitsland

Wandelen, fietsen of gewoon genieten van de prachtige landschappen. Duitsland verrast met een natuurlijk hoogtepunt om elke hoek: van de Alpen tot onze rivieren zoals de Donau of de Rijn, de dichte bossen aan de Edersee of in Thüringen, de ruige rotsformaties van het Pfälzerwald of Saksisch Zwitserland, de bloeiende Lüneburger Heide tot het Mecklenburgse merengebied en de Waddenzee. Duitsland als reisbestemming biedt natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers een veelzijdig aanbod. Leer Duitsland actief op de fiets of op wandelschoenen kennen in al zijn unieke diversiteit! (Foto: ©Mosellandtouristik GmbH/Christopher Arnoldi)

Info: Germany.travel


Fietsen nabij Koblenz
logo Schwarzwald
logo Eifel
logo TMBW
logo NRW